Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilnin, zrající v dřevěných sudech (většinou dubových). Podle znalců nechutnají žádné dvě značky whisky stejně. Převážně v Americe se ale whisky připravuje destilací z kukuřice. Není pravda, že míchané whisky jsou podřadnější. Některé z nejdůležitějších whisky na světě jsou směsi.
Na světě existuje něko...
Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilnin, zrající v dřevěných sudech (většinou dubových). Podle znalců nechutnají žádné dvě značky whisky stejně. Převážně v Americe se ale whisky připravuje destilací z kukuřice. Není pravda, že míchané whisky jsou podřadnější. Některé z nejdůležitějších whisky na světě jsou směsi.
Na světě existuje několik základních druhů whisky. Zatímco ve Skotsku, Walesu a Kanadě se používá označení whisky, v Irsku a Spojených státech je to whiskey.
U whisky je dále rozeznáváno stáří, přesněji řečeno doba zrání ve dřevěných sudech (v lahvích totiž již whisky nezraje). Skotské whisky mají ze zákona danou minimální dobu zrání 3 roky.
Další důležitou rozlišovací vlastností je to, zda se jedná o jednodruhovou (single malt) nebo směsnou whisky (blend). Jednodruhové whisky jsou oceňovány znalci pro svou originální chuť, závislou na konkrétní palírně i roku výroby. Směsné jsou oblíbeny spotřebiteli, protože díky kontrolovanému namíchání mají vždy zaručenu stabilní kvalitu a chuť.
Při výrobě Irské whisky single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (humna), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také mash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Skotská single malt se destiluje v obrovské měděné nádobě, ve které se mash ohřívá a mění na destilát, který se před uložením do dubových sudů na minimálně tři roky předestiluje ještě alespoň jednou. Dubové sudy na dozrávání jsou většinou použity po dozrálém bourbonu, nebo sherry, v poslední době i po jiných druzích vína, což do whisky přináší sladkost a charakteristickou chuť.
Přejeme Vám úspěšný výběr whisky u nás, Nápoje Červený.
Méně
Aberfeldy 12y je klasická 12 letá single malt skotská whisky Old Aberfeldy, destilovaná ve Vysočině.
Aberlour 12y Double Cask Matured zrál po dobu nejméně 12 let ve dvou typech sudů - konkrétně v sudech ex-sherry a ex-bourbon.
Fantastická a populární whisky Aberlour 12 s dvojitým stárnutím, zraje v burbonových sudech z amerického dubu a v sudech po Oloroso sherry.
Double Cask Matured - kombinace dvojího zrání. Aberlour 14 y Double Cask Matured prvně zraje v sudech po sherry a poté v sudech po bourbonu.
Akashi Blended blendovaná japonská whisky vyrobená pro evropský trh. Jedná se o směs japonské a skotské whisky (sladová a obilná).
Akashi Blue Label je míchaná whisky, která zraje v japonském sudu Shochu 2 roky. Poté je dokončen v sherry sudech po dobu dalších 12 měsíců.
Akashi Red je blendovaná whisky z palírny White Oak. Jedná se o lehkou a ovocnou whisky, která představuje krásnou vstupenku do světa japonské whisky.
Akashi White Oak Meisei blendovaná japonská whisky vyrobená pro evropský trh. Jedná se o směs japonské a skotské whisky (sladová a obilná).
Amrut, vyráběný téměř výhradně z ječmene pěstovaného v úrodných pláních na úpatí Himalájí a filtrovaný bez chlazení, je podobný skvělé skotské whisky ze Speyside
Indický Amrut v sudové síle 61,8%. Zrál v dubových sudech. Ve Whisky Bibli od Jima Murrayho získal 94 bodů!
Nový 46% Amrut je příjemně odlišný od původního vydání.
Skotská palírna AnCnoc využívá tradiční historické měděné kotle k destilaci ryze moderní skotské whisky.
Skotská palírna AnCnoc využívá tradiční historické měděné kotle k destilaci ryze moderní skotské whisky.
AnCnoc Rúdhan v souladu s tradičním stylem AnCnoc whisky bere název z procesu ražení rašeliny.
AnCnoc Sherry Peated je jednosladová nakouřená whisky AnCnoc, která zrála v sudech z amerického dubu a byla dokončena v sudech po sherry.
Angel’s Envy Kentucky Straight Bourbon se dokončuje v sudech od portského vína. Provádíme kondicionování každé šarže a mícháme náš ručně vyrobený bourbon v malých dávkách po 8 až 12 sudech najednou.
Ardbeg 10y naprostá rovnováha a hloubka. Svůdná kombinace stop kouře a zeminy s toffee a espressem.
Ardbeg Corryvreckan je pojmenován po nebezpečném víru u pobřeží Islay - a stejně jako on není pro slabé a bázlivé.
Palírna Ardbeg má v historii svých lahvování množství nevysvětlitelných mytických kreatur. My vám přinášíme rovnou tři najednou!
Ardbeg Smoketrails The Côte Rôtie je zakouřená skotská single malt whisky z ostrova Islay. Limitovaná edice, která zrála v sudech po vyhledávaném francouzském víně Côte Rôtie.
Whisky Ardbeg Smoketrails The Ultimate Manzanilla Edition pochází ze skotského ostrova Islay. Whisky Manzanilla Edition zkoumá vliv různých sudů z celého světa.
Ardbeg Wee Beastie palírna Ardbeg má v historii svých lahvování množství nevysvětlitelných mytických kreatur. O té poslední se říká, že vylezla přímo z rašelinových borků...
Arran 10letá whisky, oficiálně uvedena na trh v roce 2006, leží v srdci ostrova Isle of Arran.
Arran Barrel Reserve - nezávislá společnost Isle of Arran Distillers se zasloužila o obnovení tradiční výroby whisky na stejnojmenném skotském ostrově.
Palírna Auchentoshan je na skotské poměry výjimečná tím, že každá kapka zde vyrobené whisky projde trojnásobnou destilací.
Core range z palírny Auchentoshan. Trojnásobně destilovaná a zrající pouze v sudech z amerického bourbonu.
Whiskey Ballantines 21 let je jemná a komplexní směs více než 40 vybraných jednosladových a obilných druhů whisky, které zrály nejméně 21 let.
Ballantine's Finest každoročně vydává speciální sběratelské lahve, v ročníku 2023 byly tyto věnovány kapelám AC/DC a Queen.