Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilnin, zrající v dřevěných sudech (většinou dubových). Podle znalců nechutnají žádné dvě značky whisky stejně. Převážně v Americe se ale whisky připravuje destilací z kukuřice. Není pravda, že míchané whisky jsou podřadnější. Některé z nejdůležitějších whisky na světě jsou směsi.
Na světě existuje něko...
Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilnin, zrající v dřevěných sudech (většinou dubových). Podle znalců nechutnají žádné dvě značky whisky stejně. Převážně v Americe se ale whisky připravuje destilací z kukuřice. Není pravda, že míchané whisky jsou podřadnější. Některé z nejdůležitějších whisky na světě jsou směsi.
Na světě existuje několik základních druhů whisky. Zatímco ve Skotsku, Walesu a Kanadě se používá označení whisky, v Irsku a Spojených státech je to whiskey.
U whisky je dále rozeznáváno stáří, přesněji řečeno doba zrání ve dřevěných sudech (v lahvích totiž již whisky nezraje). Skotské whisky mají ze zákona danou minimální dobu zrání 3 roky.
Další důležitou rozlišovací vlastností je to, zda se jedná o jednodruhovou (single malt) nebo směsnou whisky (blend). Jednodruhové whisky jsou oceňovány znalci pro svou originální chuť, závislou na konkrétní palírně i roku výroby. Směsné jsou oblíbeny spotřebiteli, protože díky kontrolovanému namíchání mají vždy zaručenu stabilní kvalitu a chuť.
Při výrobě Irské whisky single malt se obilí namáčí v pramenité vodě, která má svůj vliv na charakteristiku destilátu (tóny rašeliny, tóny vřesu). Zvlhlý ječmen se nechává tradičním způsobem naklíčit na tzv. malting floor (humna), i když dnes už mnoho výrobců používá mechanizované linky na sladování. Během klíčení se škrob v zrnu mění na cukr, a vzniká tak syrový materiál na kvašení. Po vyklíčení se obilí vysuší, což také ovlivňuje chuť nápoje. Vysušené obilí nebo slad se pak pomele a zalije horkou vodou. Tato obilná tekutina se přečerpá do nádrže, kde se do ní přidají kvasinky a kvasný proces může začít. Vykvašená tekutina, nazývaná také mash, je základem pro destilaci single malt whisky.
Skotská single malt se destiluje v obrovské měděné nádobě, ve které se mash ohřívá a mění na destilát, který se před uložením do dubových sudů na minimálně tři roky předestiluje ještě alespoň jednou. Dubové sudy na dozrávání jsou většinou použity po dozrálém bourbonu, nebo sherry, v poslední době i po jiných druzích vína, což do whisky přináší sladkost a charakteristickou chuť.
Přejeme Vám úspěšný výběr whisky u nás, Nápoje Červený.
Aberfeldy 12y je klasická 12 letá single malt skotská whisky Old Aberfeldy, destilovaná ve Vysočině.
Skotská whisky Aberlour 10 let Forest Reserve nejdříve dozrává v kombinaci sudů po sherry a bourbonu, později závěrečně zraje v dřevěných sudech z francouzského dubu Limousin.
Double Cask Matured - kombinace dvojího zrání. Aberlour 14 y Double Cask Matured prvně zraje v sudech po sherry a poté v sudech po bourbonu.
Akashi Blended blendovaná japonská whisky vyrobená pro evropský trh. Jedná se o směs japonské a skotské whisky (sladová a obilná).
Akashi Blue Label je míchaná whisky, která zraje v japonském sudu Shochu 2 roky. Poté je dokončen v sherry sudech po dobu dalších 12 měsíců.
Akashi Red je blendovaná whisky z palírny White Oak. Jedná se o lehkou a ovocnou whisky, která představuje krásnou vstupenku do světa japonské whisky.
Akashi White Oak Meisei blendovaná japonská whisky vyrobená pro evropský trh. Jedná se o směs japonské a skotské whisky (sladová a obilná).
Amrut, vyráběný téměř výhradně z ječmene pěstovaného v úrodných pláních na úpatí Himalájí a filtrovaný bez chlazení, je podobný skvělé skotské whisky ze Speyside
Indický Amrut v sudové síle 61,8%. Zrál v dubových sudech. Ve Whisky Bibli od Jima Murrayho získal 94 bodů!
Nový 46% Amrut je příjemně odlišný od původního vydání.
Skotská palírna AnCnoc využívá tradiční historické měděné kotle k destilaci ryze moderní skotské whisky.
18 letá whisky AnCnoc zrála v kombinaci podruhé plněných soudků z Oloroso sherry a burbonových soudcích. Aromatický a sladký horal.
Skotská palírna AnCnoc využívá tradiční historické měděné kotle k destilaci ryze moderní skotské whisky.
AnCnoc Rúdhan v souladu s tradičním stylem AnCnoc whisky bere název z procesu ražení rašeliny.
Ardbeg 10y naprostá rovnováha a hloubka. Svůdná kombinace stop kouře a zeminy s toffee a espressem.
Ardbeg An Oa aby tahle tekutá pocta poloostrovu Mull of Oa mohla vůbec vzniknout, potřebují pro ni v palírně Ardbeg samostatnou budovu – Gathering Room.
Ardbeg Corryvreckan je pojmenován po nebezpečném víru u pobřeží Islay - a stejně jako on není pro slabé a bázlivé.
Palírna Ardbeg má v historii svých lahvování množství nevysvětlitelných mytických kreatur. My vám přinášíme rovnou tři najednou!
Ardbeg Wee Beastie palírna Ardbeg má v historii svých lahvování množství nevysvětlitelných mytických kreatur. O té poslední se říká, že vylezla přímo z rašelinových borků...
Arran Barrel Reserve - nezávislá společnost Isle of Arran Distillers se zasloužila o obnovení tradiční výroby whisky na stejnojmenném skotském ostrově.
Palírna Auchentoshan je na skotské poměry výjimečná tím, že každá kapka zde vyrobené whisky projde trojnásobnou destilací.
Core range z palírny Auchentoshan. Trojnásobně destilovaná a zrající pouze v sudech z amerického bourbonu.
Whiskey Ballantines Gold Seal 12 let je jemná a komplexní. Tvoří ji směs více než 40 speciálně vybraných jednosladových a obilných druhů whisky, které zrály minimálně 12 let.
Whiskey Ballantines 21 let je jemná a komplexní směs více než 40 vybraných jednosladových a obilných druhů whisky, které zrály nejméně 21 let.
Ben Nevis Special reserve 0,7 l 40% (Keramický džbánek) je nejen atraktivní dárkový artikl, ale také velmi dobrá míchaná whisky.
BenRiach The Smoky Ten je temnější a méně známá ukázka sladové whisky ze Speyside. Zrála dlouhých deset let v sudech po bourbonu, panenském dubu a jamajském rumu.
BenRiach The Original Ten je klasická kombinace s typicky ovocným Benriach zajišťuje vynikající chuť a pitelnou whisky.
BenRiach The Smoky Twelve je kombinací dozrávání ve 3 typech sudů po bourbonu, sherry a marsale.