Giny

Giny

Počet produktů v kategorii: 26.

Gin je alkoholický nápoj získávaný destilací obilné břečky a přidáním různých bylin. Popíjí se samostatně nebo se také přidává do koktejlů. Dělí se na dva typy:

  • Genever – gin vyráběný periodickou destilací z jalovce a obilného destilátu
  • Dry gin (suchý g.) – gin vyráběný kontinuální destilací z obilného destilátu a bylin

Gin pochází z Nizozemska,...

Gin je alkoholický nápoj získávaný destilací obilné břečky a přidáním různých bylin. Popíjí se samostatně nebo se také přidává do koktejlů. Dělí se na dva typy:

  • Genever – gin vyráběný periodickou destilací z jalovce a obilného destilátu
  • Dry gin (suchý g.) – gin vyráběný kontinuální destilací z obilného destilátu a bylin

Gin pochází z Nizozemska, kde byl poprvé objeven r. 1650. Vynalezl jej Dr. Fanciscus de La Boie známý spíše pod jménem Dr. Sylvius, profesor medicíny na univerzitě v Leidenu. Stejně jako mnoho jiných destilátů bylo použití zamýšleno jako lék. Dr. Sylvius chtěl nalézt levné diuretikum, které by použil jako lék na ledvinové potíže. Smíchal tedy dvě močopudné suroviny: olej z jalovcových bobulí a obilný destilát. Takto vzniklou směs nazval genever . Angličtí vojáci nazvali tento nápoj „holandská kuráž“ a přivezli jej do Anglie, kde natolik zachutnal, že býval považován za národní nápoj. Druhý typ ginu, který vyvinuli londýnští lihovarníci, se nazývá dry gin , někdy také s přídomkem London , což naznačuje místo, kde byl poprvé vyroben. Tento typ se od toho holandského liší nejen výrobou, ale i chutí. Vznikl r. 1831. Vyrábí se destilací z obilí a přidáním všemožných bylin jako např. kardamom, pomerančová kůra nebo jalovčinky a spousta dalších přísad, které jsou vlastním tajným receptem každé palírny.

Gin se přidává do různých koktejlů, např. gimlet, gin-fizz, Martini nebo gin s tonikem. Tento nápoj má i své muzeum, a to v Hasseltu v severovýchodní Belgii.

Přejeme Vám úspěšný výběr ginu u nás, Nápoje Červený.

Méně
Zobrazit více
Zobrazeno 1 - 26 z 26 produktů