Tequila je silný destilovaný alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco, 50 km od Guadalajary. Vyrábí se z mexického druhu Agave tequilana, zvané Weberova modrá agáve. Nejběžnější druhy tequily obsahují 38 až 40 % alkoholu. Někdy se chybně uvádí, že vynálezci tequily jsou jihoameričití indiáni. Ti však vů...
Tequila je silný destilovaný alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco, 50 km od Guadalajary. Vyrábí se z mexického druhu Agave tequilana, zvané Weberova modrá agáve. Nejběžnější druhy tequily obsahují 38 až 40 % alkoholu. Někdy se chybně uvádí, že vynálezci tequily jsou jihoameričití indiáni. Ti však vůbec neznali proces destilace. První tequilu začali vyrábět až španělští kolonizátoři.
Podle mexických zákonů se může tequila vyrábět pouze v pěti oblastech. A to v celém státě Jalisco, kde je nejvíce rozšířen výskyt Weberovy modré agáve. Dále pak v určitých oblastech států Guanajuato, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas.
Na každé láhvi tequily by mělo být označení NOM a číslo. Název NOM znamená zkratku „Norma Oficial Mexicana“. Je to ochranná známka tequily mexickým zákonem. Číslo připojené ke zkratce NOM uvádí místo, kde byla tequila vyrobena.
Po deseti letech pěstování a ošetřování Weberovy modré agáve nastává období zralosti, kdy se tuhé listy rostliny osekají ze srdce agáve - tzv. piña. Piña se posléze dopraví do palírny, kde je s pomocí speciálního nože - coa - půlena.
Rozřezané části se vloží do kotle vytápěného parou, kde se několik hodin vaří. Vůně varu připomíná marmeládu. Dlouhý var rozruší pletiva, škrob se rozloží na zkvasitelné cukry, šťáva se zahustí a dojde ke změně barvy z bílé až na hnědou.
Hmota připomínající povidla se lisuje a naředí vodou, protože nyní bude tři dny kvasit v kádích. Destiluje se dvakrát až třikrát na lihovost v rozmezí 50 - 60%. Vzniklý destilát ještě není tequilou ale tzv. tubou (tuba).
Ve finální fázi se může tuba uložit k zaokrouhlení chuti a vůně do inertních nádob nebo se nechá zrát v dubových sudech.
MéněAC/DC Thunder Struck Tequila je pojmenová po legendární skladbě z 90. let nahrané rockovou skupinou AC/DC.
AC/DC Thunder Struck Tequila je pojmenová po legendární skladbě z 90. let nahrané rockovou skupinou AC/DC.
Cabo Wabo Reposado - stárnutí této tequily probíhá po dobu 4 až 6 měsíců v amerických dubových sudech.
Crema de Fresa con Tequila je jahodový krém s tequilou je vyroben výhradně z přírodních surovin a mléka doplněn o prémiový destilát.
KAH Blanco Tequila znázorňuje úctu a čest mexického lidu. Ctí tradice dne mrtvých, což je 300 let starý rituál, je to symbol smrti a znovuzrození. Každá láhev je unikátní, ručně vyráběné umělecké dílo, žádné dvě lahve nejsou stejné.
La Cofradia Reposado zraje 6 měsíců v dubových sudech po bourbonu. Absolutně vedoucí tequila, velice harmonické a jemné v chuti.
Liqueur de Tequila Rose světově nejprodávanějším krémovým likérem, ochuceným jahodami.
Mezcal Burrito Fiestero je v barech velice známý, má krásný design lahví. Design byl záměrnou volbou společnosti, aby odrážel barvu, oslavy a tradice státu Durango v Mexiku.
Mezcal Gusano Rojo je dnes jedním z nejpopulárnějších mez-calů na světě.
Exkluzivitu pro Padre Azul Añejo tvoří jeho doba zrání, která je minimálně 18 měsíců v ručně vybraných dubových sudech po bourbonu.
Silný zážitek plný ovocných tónů zralého agáve to je Padre Azul Tequila Blanco.
Prémiová Padre Azul Tequila Reposado zrající minimálně 8 měsíců v sudech po bourbonu.
Pepe Lopez Gold je lehce jantarová Tequila s kořenovou citrusovou chutí. Margarita se zlatým Pepem je vynikající volba.
Jen v samotném Mexiku existuje více než 350 značek tequily s obrovskou paletou barev, vůní a chutí. Celkově platí, že čím mladší tequila je, tím je ohnivější a méně viskózní.
Tequila El Charro Reposado zraje 6 měsíců v dubových sudech. Vyrobena ze 100% Agáve.
Tequila Olmeca Blanco se vyrábí z modré agáve speciálním procesem, který zdůrazňuje její výjimečnou čistotu. Konzumuje se buď čistá s citronem a solí, nebo jako součást long drinku.
Tequila Olmeca Gold je celosvětově nejoblíbenější tequila zlatavé barvy s citrusovou chutí a jemným nasládlým koncem.
Velmi jemná zlatá tequila, destilovaná z plně vyzrálých srdcí modré agáve získává díky staření v dubových sudech výraznou a bohatou chuť s nezaměnitelným zlatavým tónem.
Tequila Tres Sombreros Silver - tato stříbrná tequilla je delikátní a temperamentní žihadlo v litrové lahvi.