Aperitiv (z franc. apéritif nebo ital. aperitivo - "otvírající") je alkoholický nápoj, který se podává 15–20 minut před začátkem jídla. Zpříjemňuje čekání na pokrm a vyvolává či probouzí větší chuť na jídlo. Mělo by ho být skutečně jen malé množství a jde také o společenskou záležitost. Protějškem aperitivu je digestiv, který se podává na závěr....
Aperitiv (z franc. apéritif nebo ital. aperitivo - "otvírající") je alkoholický nápoj, který se podává 15–20 minut před začátkem jídla. Zpříjemňuje čekání na pokrm a vyvolává či probouzí větší chuť na jídlo. Mělo by ho být skutečně jen malé množství a jde také o společenskou záležitost. Protějškem aperitivu je digestiv, který se podává na závěr.
Podává se nejčastěji 1 decilitr ve skleničkách nebo miskách s tenkým plátkem citronu. Zde platí: jiný alkohol, jiný způsob podávání. Už ve starém Římě se pil aperitiv, aby se připravil trávicí trakt na požitky z nadcházející hostiny. Časem se z aperitivu stala velmi sofistikovaná záležitost. Velkou zásluhu na tom mají Italové, právě v Itálii se zrodily aperitivy, jako je Campari, Martini nebo Cinzano.
Aperitiv může být lehký – sekt, šampaňské, suché bílé nebo červené víno, nebo sladký – cinzano, becherovka, portské víno, martini, sherry. Sem také řadíme lihoviny – vodka, hořké nebo hořkosladké likéry – Fernet Stock, Becherovka. Lihoviny se podávají dobře vychlazené 0,05 l bez přidané vody.
Přejeme Vám úspěšný výběr aperitivů u nás, Nápoje Červený.
Aperol je unikátní likér oranžovočervené barvy. Pochází z roku 1919 ze severovýchodní Itálie. Má bohatou a komplexní chuť vyplývající z infuze směsi vysoce kvalitních bylin a kořenů.
Campari Bitter se připravuje louhováním 86 hořkých bylin, aromatických rostlin a ovoce, ve směsi alkoholu a vody.
Původní receptura z roku 1860, která pochází z Novary, zůstala beze změny a je základem několika celosvětově proslulých alkoholických koktejlů.
Cora Bianco - vermut má skvěle žlutou, téměř čirou barvu, jeho charakteristická nasládlá chuť doplněná vůní koření ho činí nezaměnitelným.
Cora Rosso - vermut má ořechově hnědý nádech, typická je pro něj plná lahodná kořenitá chuť po skořici. Je ho možno podávat jako aperitiv.
Dolin Blanc Vermouth de Chambéry je slavný pro svůj čistý, lehký a květinový styl, díky němuž s ním vytvoříte fantastické Martini.
Dolin Dry Vermouth de Chambéry - s tímto vermutem si Martini jednoduše zamilujete. Zkuste jej v poměru 1:1 a uvidíte sami!
Dolin Rouge Vermouth de Chambéry - více než padesát bylin dodává tomuto lehkému červenému vermutu jeho jedinečný charakter. Vyzkoušejte jej v kombinaci s bourbonem nebo skotskou whisky, perfektně zafunguje i v Negroni.
Luxardo Antico je vlastní interpretací vermutu Luxardo.
Aperol Spritz zná každý - skvělá kombinace hořkého likéru, prosecca a sody si podmanila celý svět a Luxardo Aperitivo Verde je zajímavou alternativou.
St. Raphael Gold Ambre Aperitiv je tradiční aperitiv na bázi vína s přídavkem speciálních koření a chininu zrající po dobu jednoho roku v dubovém sudu.
St. Raphael Rouge Aperitiv je tradiční aperitiv na bázi vína s přídavkem speciálních koření a chininu zrající po dobu jednoho roku v dubovém sudu.