Rum je destilát z cukrové třtiny. Staletími se vykrystalizovalo množství druhů bílého a tmavého rumu. Dnes je již každému jasné, že nápoj kdysi u nás zvaný Tuzemský rum vůbec není rum, ale směs zředěného lihu (vyrobeného z brambor, obilí či řepné melasy) a rumové esence. Historie pravého rumu sahá až do starověku. Archeologové se domnívají, že p...
Rum je destilát z cukrové třtiny. Staletími se vykrystalizovalo množství druhů bílého a tmavého rumu. Dnes je již každému jasné, že nápoj kdysi u nás zvaný Tuzemský rum vůbec není rum, ale směs zředěného lihu (vyrobeného z brambor, obilí či řepné melasy) a rumové esence. Historie pravého rumu sahá až do starověku. Archeologové se domnívají, že prototyp tohoto destilátu byl znám již ve staré Číně a Indii. Rum jaký známe dnes vznikl v 17. století, kdy černí otroci na karibských třtinových plantážích zjistili, že melasu - vedlejší produkt při výrobě cukru z cukrové třtiny - mohou prokvasit na alkohol. A pak to už šlo, výrobní proces se rychle zdokonalil a první rum byl na světě. Karibik se najednou stal proslulou "rumovou" oblastí. Zanedlouho přišli rumu na chuť v Severní Americe. První výrobna zde vznikla ještě v 17. století na Staten Islandu v New Yorku. Dnes jsou všechny pravé rumy výsledkem fermentace a kvalitní destilace melasy z cukrové třtiny. Při destilaci vzniká čirá tekutina. Zlaté až hnědé zabarvení, jinou vůni a příchuť získává rum v průběhu zrání v dřevěných, nejčastěji dubových sudech, někdy i díky karamelu, který se do rumu přidává. Nápoj plněný do lahví nepochází z jedné "várky" třtiny, je to směs různých rumů namíchaná tak, aby dosáhla vlastní a stálou chuť. Rumy nedělíme jen podle zabarvení, ale i podle země původu. Ty ze španělsky mluvících zemí jsou charakteristické svou čistou hladkou chutí, tmavší rumy z anglofonních zemí vynikají plnou chutí s hořkým melasový podtextem. Dražší rumy z frankofonního světa si zas zachovávají originální chuť cukrové třtiny. Domovinou rumu je Karibik, slavný je však především rum z Jamajky a Kuby. Tradičním producentem začíná úspěšně konkurovat rum z jiných koutů světa, kde se výrobci orientují na nové trendy. Důraz již nekladou na zrání, ale na technologii výroby. Moderní rumy (např. Z ostrovů Reunion a Mauricius) jsou "čerstvější". Nejen vinařský glóbus je tedy rozdělen na Starý a Nový svět ...
Přejeme Vám úspěšný výběr rumu u nás, Nápoje Červený.
MéněSingle Barrel Barbados 2012 je rumový blend destilovaný z melasy kotlíkovou a kolonovou metodou.
Single Barrel Jamaica 2012 je destilovaný rum z melasy kotlíkovou metodou. Destilován byl v říjnu 2012 na Jamaice.
Single Barrel Jamaica 2015 je destilovaný rum z melasy kotlíkovou metodou. Destilován byl v červnu 2015 na Jamaice.
Single Barrel Mauritius 2016 je destilovaný rum z čerstvé šťávy z cukrové třtiny kotlíkovou metodou. Destilován byl v prosinci 2016 na Mauriciu.
Single Barrel Panama 2014 je destilovaný rum z melasy kolonovou metodou. Destilován byl v únoru 2014 v Panamě.
A. H. Riise 175 Anniversary bylo Vydáno u příležitosti 175. výročí A.H. Riise Apothecary Hall, která byla založena v roce 1838 v Charlotte Amalie.
A.H. Riise Black Barrel Navy Spiced Rum získal svůj název díky tomu, že vybraný rum s tajnou směsí koření zraje dlouhou dobu v silně vypálených dubových sudech.
A. H. Riise Cream Rum Liqueur delikátní likér z rumu z Panenských ostrovů.
Tenhle rum A.H. Riise Family Reserve je tím nejlepším a nejexkluzivnějším rumem lékárníka pana Riise s průměrnou dobou zrání 25 let.
A. H. Riise Frogman Conventus Ranae pozoruhodná směs pro pozoruhodných lidí" Jaký je lepší způsob, jak si připomenout dánský Frogmanský sbor, než jedinečnou směsí rumu.
A. H. Riise Gold Medal Vintage 1888 v Kodani vládla v roce 1888 speciální mezinárodní atmosféra, protože se zde konala velká severská výstava průmyslu, zemědělství a umění.
A. H. Riise Jylland z Panenských ostrovů je poměrně sladký rum z cukrové třtiny.
A. H. Riise Non Plus Ultra Rum jeden z nejnovějších přírůstků do rodiny. Vyrábí se tradičně ale s důrazem na každou kapku, která projde lidskou rukou. Pouze 2000 lahví za rok.
Novinka A. H. Riise Non Plus Ultra Ambre d'Or Excellence je jemná a extravagantní interpretace ultimátního vydání série Non Plus Ultra.
A. H. Riise Non Plus Ultra Black edition je nová limitovaná edice palírny A.H.RIISE dánského lékárníka. S průměrnou dobou zrání 25 let. Omezený počet kusů.
Novinka A. H. Riise Non Plus Ultra La Galante je jemná a extravagantní interpretace ultimátního vydání série Non Plus Ultra.
A. H. Riise Danish Navy Naval Cadet odhaluje dokonalou kombinaci tradice a síly. Evokuje život námořního kadeta, slanou vodu, dechtované provazy, tropické ovoce a masivní bronzové kanóny.
Pravý námořnický rum A.H. Riise Royal Danish Navy a stále se vyrábí podle staré receptury.
Pravý námořnický rum A.H. Riise Royal Danish Navy a stále se vyrábí podle staré receptury. Dárkové balení obsahuje 2 originální skleničky A.H. Riise.
A. H. Riise Royal Danish Navy Strength 55% v plné své síle. Je ostrý, sladký, složitý a je krásně kořeněný.
A. H. Riise Sea Salt Caramel Cream Rum Liqueur je likér z rumu z Panenských ostrovů.
A. H. Riise Signature je jedinečný exkluzivní blended rum s výbornou chutí a osvěžující vůní. Je vyroben ze směsi těch nejlepších a nejkvalitnějších rumů s různým věkem a původem, které značka A. H. Riise vlastní.
A.H. Riise XO Ambre d`Or Reserve je nástupcem legendární rumu XO Saunternes Cask.
A. H. Riise Explorer Edition je vytvořena speciálně pro fanoušky a sběratele.
Limitovaná edice XO Founders Reserve je pátou ze série 6 černých rumů XO z destilérky A.H. Riise.
A. H. Riise Founders Reserve VI. 45,5 % je poslední 6. vydání od A.H. Riise v limitované edici (13 665 lahví) se zelenou barvou označení šarže na lahvi.
A. H. Riise XO Kong Haakon je jeden z vrcholů řady vznešených rumů od dánské společnosti A.H. Riise v limitované edici. Rum je Extra Old tedy směs extra vyzrálých destilátů.
A. H. Riise XO Port Cask rum rozšířil svoje řady o další limitovanou edici. Tentokrát se jedná o směs rumů, ve stáří 20 let které dozrávají po portském víně.